Η ΦΑΡΜΑ ΜΕΤΣΟΒΟΥ  

Στην ευρύτερη περιοχή της κωμόπολης του Μετσόβου Ιωαννίνων, στον οικισμό Χρυσοβίτσας σε μια έκταση 50 στρεμμάτων σε απάνεμη πλαγιά, βρίσκεται η ΦΑΡΜΑ ΜΕΤΣΟΒΟΥ.

Σε αυτή την άκρη σχεδόν της ελληνικής γης, γεννήθηκε και αναπτύχθηκε από τον Οκτώβριο του 2014 η συγκεκριμένη επιχείρηση, με πολύ μεράκι και ζήλο, αλλά και με ευαισθησία προς το περιβάλλον που την φιλοξενεί, κυρίως όμως προς τα συμπαθητικά τετράποδα, τα γαϊδουράκια μας, τα οποία εκτρέφονται με αγάπη και μεγάλη φροντίδα για την παραγωγή του πολύτιμου προϊόντος που μπορούν να μας προσφέρουν, το γάλα τους.

Η εξαγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης καταλαμβάνει το 15% της συνολικής παραγωγής, ενώ έντονη είναι και η συμμετοχή της σε εκθέσεις τροφίμων παγκοσμίου εμβέλειας σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Τα διακόσια ογδόντα (280) ζώα που εκτρέφονται στον χώρο, είναι έτοιμα να προσφέρουν υψηλής ποιότητας φρέσκο παστεριωμένο γάλα, ελεγμένο από πιστοποιημένο εργαστήριο, στο οποίο εμπεριέχονται όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά, που έχουν καταστήσει το γάλα γαϊδούρας το αμέσως πιο πολύτιμο διατροφικό προϊόν, ως προς τη σύνθεσή του και τα χαρακτηριστικά του, μετά το μητρικό γάλα.

Πληροφορίες για το Γάλα Όνου

Ήδη από την αρχαία Ρώμη, το γάλα του όνου χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο εναντίον των ασθενειών και της γήρανσης του δέρματος.

Μεταγενέστερα χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από όλα τα κοινωνικά στρώματα, για τον περιορισμό του κοκκύτι, μία από της παιδικές ασθένειες που εκδηλώνεται με έντονο βήχα. Η συγκεκριμένη χρήση ήταν ευρύτατα διαδεδομένη σε όλα σχεδόν τα κράτη της Μεσογείου, μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Πρόσφατες κλινικές μελέτες, κυρίως σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, πιστοποιούν ότι το γάλα του όνου, είναι το μοναδικό φυσικό διατροφικό προϊόν ζωικής προέλευσης, με τα πλησιέστερα χαρακτηριστικά με αυτά του μητρικού γάλακτος,

Σύμφωνα με έρευνες και κλινικές μελέτες σε μεγάλες παιδιατρικές κλινικές του εξωτερικού, σε βρέφη και νήπια αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα προκύπτει ότι το 90 % των συμμετεχόντων στην έρευνα παιδιών, πίνοντας γάλα όνου, δεν παρουσίασε αλλεργικά συμπτώματα.

Η γλυκιά γεύση του το καθιστά εύγεστο και πίνεται εύκολα από τα νήπια.

Επιπρόσθετα, η παρουσία στο συγκεκριμένο γάλα προβιοτικών και αζοτούχων ενώσεων με δράσεις αντιβακτηριδιακές, καθιστούν το συγκεκριμένο προϊόν πολύ χρήσιμο και αναγκαίο για τη διατροφή των ηλικιωμένων και  εξασθενημένων ατόμων.